Crematie proces

Als de overledene in de invoerruimte wordt gebracht, wordt aan de hand van formulieren en registratienummers de identiteit vastgesteld. Als alles goed is gecontroleerd en het klopt worden eventuele metalen handvatten via de buitenzijde van de kist verwijderd. Houten handvatten hoeven niet verwijderd te worden.

De kist wordt door ons niet geopend, daarom is het nodig om bepaalde zaken van tevoren te verwijderen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om glas in de kist te leggen, zoals fotolijstjes, flessen etc. Ook heeft het onze voorkeur om geen brillen of sieraden bij de overledene te laten, maar het mag wel. Pacemakers en andere accu-houdende apparaten dienen van tevoren te worden verwijderd.

Als de kist in de crematieoven wordt geschoven, wordt een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist geplaatst. Dit nummer blijft te allen tijde bij de overledene.

Het crematieproces duurt ongeveer twee uur. Na een bepaalde afkoelperiode, wordt de as en de overige resten verzameld. Met een magneet worden ijzerhoudende materialen, zoals resten van protheses, schroeven etc., uit de asresten verwijderd. Deze hoogwaardige materialen worden verzameld. De asresten die overblijven worden verder verwerkt tot as. Tijdens dat proces worden de kleinere edelmetalen zoals bijvoorbeeld goud, afgescheiden. Ook deze kleinere edelmetalen worden verzameld. Dit verzamelde (edel)metaal wordt jaarlijks opgehaald voor het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Dit fonds besteedt alle opbrengsten hiervan aan diverse goede doelen.

De as wordt, samen met het vuurvaste steentje 30 dagen opgeslagen in onze niet openbare Algemene Nis. Dit is een wettelijk bepaalde periode, mede bepaald om de tijd te geven om een weloverwogen keuze voor een asbestemming te maken.

Graag adviseren wij u een keuze te maken voor een asbestemming. Kijk verder op onze website voor de diverse mogelijkheden hierin.

Teun Kuijvenhoven

Henny Ammerlaan

Loes Heindijk